דינה ערכה צוואה והחליטה להוריש את דירתה בתל אביב לבתה ואת דירתה בברלין לנכדתה. לאחר מותה של דינה, כאשר הגיע הזמן לממש את הצוואה נתקלו היורשות בבעיה גדולה: הנכדה לא יכולה לרשום את הדירה בברלין על שמה מכיוון שהצוואה שערכה דינה סתרה את הוראות החוק הגרמני ולכן חסרת תוקף בגרמניה.
זוהי רק דוגמה אחת מיני רבות למקרים בהם אנשים מודעים לחשיבותה של עריכת צוואה, אך אינם מודעים להשלכות המשפטיות הכרוכות בהורשת נכסים, ממון ורכוש הנמצאים במדינה אחרת.
אם כך, איזה צוואה דינה הייתה צריכה לערוך? צוואה בינלאומית. מה חשוב לדעת כשרוצים לכתוב צוואה כזו? מדוע צריך עורך דין ונוטריון דובר גרמנית לצוואה בינלאומית? במאמר הזה נענה על שאלות אלה ואחרות.
מהי צוואה בינלאומית?
צוואה בינלאומית הינה צוואה שנערכה על ידי המצווה והיא מחלקת את רכושו וממנו בשתי מדינות או יותר. חשוב שצוואה כזו תיערך באופן שלוקח בחשבון גם את החוקים בישראל וגם את החוקים במדינה שבה נמצא הרכוש מחוץ לישראל וזאת על מנת שהצוואה תהיה תקפה בשתי המדינות ועל מנת שהנהנים על פי הצוואה יוכלו לממש אותה במהרה, ללא תקלות או עיכובים.
מסמכים חיוניים ודרישות פורמליות לצוואה בינלאומית
עריכת צוואה בינלאומית מחייבת איסוף והכנה של מסמכים רשמיים:
- תעודת זהות או דרכון תקף של המצווה.
- אסמכתאות לבעלות על נכסים בגרמניה כגון נסחי טאבו או חוזי רכישה.
- אישורים בנקאיים המעידים על ניהול חשבון בנק בגרמניה.
- מסמכים המעידים על קשר משפחתי עם היורשים.
בנוסף, יש להקפיד כי הצוואה תכלול הצהרה מפורשת ולפיה הוראות הצוואה חלות גם על רכוש שנמצא בגרמניה, וזאת על מנת שיהיה ברור שהצוואה נועדה להסדיר את ההורשה של הרכוש המצוי מחוץ לישראל, דבר שעשוי למנוע התנגשויות משפטיות עתידיות.
לכן, חשוב להתייעץ עם עורך דין ונוטריון דובר-גרמנית הבקיא בדרישות החוק הגרמני וזאת על מנת שהצוואה תהיה חוקית ותקפה גם בגרמניה.
קביעת תוקף של צוואה בינלאומית
תוקפה המשפטי של צוואה בינלאומית תלוי במספר תנאים:
- התאמה לחוקי הירושה בישראל ובכל מדינה בה מצוי רכושו של המצווה ושבה הצוואה צפויה לקבל תוקף, יש לוודא שהצוואה עומדת בדרישות הפורמליות והמהותיות של כל מדינה בה יש נכסים או ממון וזאת מלבד הדרישה שהמצווה יהיה בעל כשרות מנטלית לערוך צוואה, בצורה חופשית ומרצון להוריש את נכסיו ובהיעדר השפעה בלתי הוגנת.
- אימות נוטריוני ותרגום מקצועי – תרגום נוטריוני לגרמנית בצירוף תעודת אפוסטיל מהווה תנאי סף לצורך הגשת הבקשה לבית המשפט בגרמניה על מנת שזה יעניק הכרה לצוואה הבינלאומית בגרמניה.
- ייעוץ משפטי רב לאומי – טרם עריכת צוואה בינלאומית חשוב להתייעץ עם עורך דין ונוטריון דובר גרמנית בעל ידע וניסיון בהבנה והיכרות עם דרישות בדיני ירושה בגרמניה. כך ניתן לנסח בצורה הטובה ביותר והמהימנה ביותר צוואה בינלאומית שלא תידחה על ידי בתי המשפט ורשויות החוק והמוסדות הפיננסיים השונים בגרמניה.
שלבים מעשיים לכתיבה ומימוש צוואה בינלאומית
איך כותבים צוואה בינלאומית? ישנם מספר שלבים מקדימים:
- איסוף מידע על הנכסים והממון – יש להמציא רישום מלא של הנכסים (אלה המצויים בישראל ואלה המצויים מחוץ לישראל) ושל חשבונות הבנק הרשומים על שמו של המצווה.
- בדיקת זהותם וכשרותם של היורשים – וידוא זהות היורשים החוקיים ובדיקת מגבלות חוקיות כגון ירושה כפויה ( Forced Heirship ) במדינות כגון גרמניה.
- התאמת נוסח הצוואה- מכיוון שלכל מדינה יש ניסוח אחר לצוואה, יש להתייעץ עם עורך דין ונוטריון ישראלי דובר-גרמנית שינסח את הצוואה על פי החוק המקומי.
- אימות וחתימה נוטריונית – חתימה בפני נוטריון מוסמך, ורישום הצוואה בפנקס נוטריונים.
- הוספת תרגום נוטריוני ותעודת אפוסטיל לצורך קבלת הכרה בינלאומית על פי אמנת האג.
חשוב לדעת! במידה ונערכים שינויים במצבם המשפחתי של בני המשפחה ( הן המצווה והן יורשיו) ובמידה וחל שינוי בנכסים ( מכירה או קנייה של נכס ) או בהון ( פתיחת חשבון, סגירת חשבון, מימוש מניות ) יש לעדכן את הצוואה בהתאם.
צוואה בינלאומית – אתגרים וסיכונים
צוואות בינלאומיות עלולות להוביל לסכסוכים משפטיים, לעיכובים במימוש העיזבון ואף לפסילת הצוואה במידה ו:
- יש בצוואה טעויות טכניות כגון שגיאות הקלדה.
- הצוואה לא מנוסחת בצורה ברורה למשל המצווה כתב כי יוריש את נכסיו לשני בניו אך לא ציין כיצד הנכסים יחולקו ביניהם.
- הצוואה לא מנוסחת על פי חוקי הירושה המקומיים ואף סותרת אותם.
- היעדר תרגום נוטריוני.
על מנת להימנע מסיבוכים משפטיים כאלה ואחרים מומלץ להיוועץ בעורך דין ונוטריון ישראלי דובר גרמנית המכיר את דיני הירושה בגרמניה ויוכל לנסח צוואה חוקית ותקפה.
מימוש צוואה בינלאומית בפועל
לצורך מימוש הצוואה, יש להגיש לבית המשפט במדינת היעד את הצוואה המקורית ולצרף אליה, בין היתר:
- תרגום נוטריוני של הצוואה.
- תעודת פטירה.
- מסמכים מזהים של היורשים.
- מסמכים המעידים על בעלות של נכסים וממון במדינת היעד.
כל המסמכים חייבים להיות מאומתים על ידי נוטריון ישראלי-גרמני ותעודת אפוסטיל.
לסיכום
צוואה בינלאומית היא מסמך מורכב הדורש תכנון, ידע משפטי מעמיק, תרגום ואימות מקצועיים והתאמה קפדנית לדרישות החוק בכל מדינה רלוונטית. ליווי לכתיבת צוואה בינלאומית על ידי עורך דין ונוטריון דובר גרמנית הבקיא בדיני ירושה בינלאומיים הוא המפתח להבטחת חלוקת העיזבון על פי רצון המצווה, תוך מניעת סיבוכים, עיכובים וסכסוכים משפטיים עתידיים.
האמור לעיל הינו מידע כללי ואינו מהווה תחליף לייעוץ משפטי פרטני.
שאלות נוספות ניתן להפנות לעו"ד ונוטריון דובר גרמנית אלון ספושניק info@sr-lawoffice.co.il או בטלפון 0722502512.